• Historie
  • In 1971 werd door de toenmalige burgemeester van Hoeven, Dhr. Twaalfhoven, een nieuw sportpark geopend: ’t Groot Stuk. De burgemeester vond de naam Sportpark wat groot als alleen de voetbal er zou komen te spelen. Daarom drong hij erop aan dat er ook andere sporten in Hoeven te beoefenen zouden zijn.

    Jaap van der Meijden, die vanuit Rotterdam naar Hoeven was verhuisd, had in zijn oude woonplaats de korfbalsport beoefend en regelde een demonstratiewedstrijd tussen De Danaïden uit Leiden en Blauw Wit uit Amsterdam.

    Het oprichten van een vereniging is niet zo moeilijk, maar met het bedenken van een naam is dat heel anders. Daarom werd er een wedstrijdje georganiseerd waarin een naam voor de vereniging op een briefje mochten schrijven. Onder de inzenders bevond zich Peter Tax, die de naam “Spring in ’t Veld” (om het verschil met voetbal te benadrukken) had bedacht. Iemand opperde het idee om deze naam in het Engels te vertalen naar “Springfield”; dat klonk mooi en paste bij de sport omdat er immers veel wordt gesprongen in een veld bij korfbal.

    KV Springfield is opgericht door Leo van der Donk en Lya van Overveld op 24 september 1971. Lya werd in 1971 door Leo benaderd om een korfbalvereniging in Hoeven op te richten, zonder dat ze wist wat korfbal was. Een paar uur later was ze wedstrijdsecretaris van de gloednieuwe korfbalvereniging Springfield.

    Na de oprichting van Springfield gaf Jaap van der Meijden leiding aan het eerste team in de vorm van speler/trainer.